Par som har kul ihop, håller ihop

Medvetna par med goda relationer

Vanor hos par med grymma relationer

(In English here)

Det finns en massa Instagram-perfekta relationer där ute men vi vet alla att i verkligheten är relationer svåra. Vi vet ingen relation som har koll på allt men däremot känner vi till en massa par som jobbar hårt på att bygga sunda, balanserade och lyckliga relationer.
Vi får dessvärre inte lära oss om det här i skolan, men vi kanske kan inspireras, och kanske till och med lära oss ett och annat från dessa medvetna par och applicera dessa lärdomar på våra egna relationer.
När vi gått igenom 40 år av samlad forskning av tusentals par, från the Gottman Institute, så har vi lyckas sammanställa detta till något som vi använder i våra matchmaking– och coachingprogram. Nedan finner ni vanorna hos dem som kallas för… Mästarna.

Par som har kul ihop, håller ihop.

Par med en bra relation är goda vänner. Det här är grunden som de bygger sitt partnerskap på. De vet vad som pågår i den andres värld, vad den andre drömmer om, är rädd för; i hemlighet fantiserar om. De vet vad som får den andre att fnittra obehindrat, hur de ska göra för att höja spänningen mellan dem – och hur de tydligt ska säga ja och nej. Dessa par vet att imorgon kommer en extra stor kram uppskattas, innan man möter en utmanande dag.
De har en kärlekskarta i hjärnan över deras käresta och denna information uppdateras konstant då de fortsätter vara nyfikna och ifrågasättande. De vänder sig till varandra och när connection efterfrågas, möts denna med värme och ömhet. De skrattar, leker och har kul ihop. Vänskapen parerar mot stress och gör konflikter tåligare.

Par som lyckas, kämpar för varandra inte emot varandra. 

Par med grymma relationer hanterar konflikter på ett effektivt sätt. Då 69% av alla konflikter är ständiga dvs har ingen lösning, måste man finna en gemensam lösning:

Genom att ha två olika perspektiv kan man identifiera vad som är icke-förhandlingsbart och istället hitta en större lista över mer flexibla områden. Om paren väljer att använda de mer flexibla områdena kan de mötas på mitten.

Paren hanterar konflikter med kärlek, öppenhet och humor; för att försäkra sig om att diskussionen inleds på ett mjukt sätt. När en konflikt uppstår så repareras denna genom att visa ömhet gentemot den andre och detta görs genom total närvaro. Lika viktigt är det att kunna ta emot när den andre försöker reparera. Båda två accepterar att deras käresta påverkar dem. När saker och ting hettar till så försöker de mjukna och stilla situationen, då de vet att det enda sättet för dem att vinna är om båda vinner.
Par med en djupare connection ser också att deras partner kan han en djupare, ouppfylld dröm som ligger till botten av konflikten. Den typen av insikt leder till förståelse.

Universumet som är er relation

Par med grymma relationer skapar gemensant syfte.

Vilken typ av partners vill vi vara? Hur hanterar vi svårheter? Hur firar vi vinster? Vilka värderingar är viktiga för oss? Om vi skulle skaffa barn, vilken typ av förälder vill vi vara? Vilka traditioner har vi och vill  föra vidare? Hur connectar vi till varandra? Hur kan vi stötta varandras drömmar?

Istället för att förutsätta att de är överens och på våg åt samma håll – så möts ömsesidigheten genom att utforska. De kommunicerar och arbetar för varandras drömmar. Genom att skapa en större bild av relationen så byggs även en kultur i relationen med symboler av deras kärlek, berättelser som är viktiga för dem och kring ritualer för connection. Precis som ett bra företag är drivet av en solid uppdragsbeskrivning, så drivs också dessa par av sin familjs uppdrag – vilket ger dem syfte, mening och en vision som för dem framåt till framtiden de önskar sig.

Lek ihop. Skratta ihop. Connecta. Var intima. Rör vid varandra. Vårda den där gnistan… det där begäret.

Värdera individen. Värdera ert partnerskap. Låt konflikter bli en möjlighet att dyka lite djupare.

Var uppfyllda.  Skapa den typ av framtid som ni båda vill ha, även om det inte finns något manus för det än.

Posted on