Snow lady

Julen och en matchmakers 10 idéer om självkärlek

Vad kan du ge dig själv som ett sista litet tecken på kärlek, innan du stänger kapitlet som är 2019? När jag ser tillbaka på 2019 så inser jag att det varit ett långt år. Många lärdomar. Många nya infallsvinklar, idéer, filosofier, sammanhang, livsöden, forskningsstudier, frågor, svar, interaktioner, böcker och… kramar.

Jag känner en längtan efter att skriva ner allt jag snappat upp, och dela det med dig. Men så inser jag att det kanske inte riktigt är det jag faktiskt behöver, utan det jag behöver är att tillåta hjärnan sakta men säkert börja dra ned tempot inför den mörkaste, lugnaste och mest utjämnande tiden på året.

Självkärlek står och lyser i neon på vartenda frukostseminarium, workshop och retreat just nu och ändå känns det som om den lyser med sin frånvaro i vardagen. Känner du som jag, att när du tagit ett varmt bad med tända ljus och utan mobil, då har du verkligen slagit på stora trumman och gett dig själv mycket kärlek? Jag är en god badare så kan ligga där en goda 45 min men mer än så utmanar jag dig att ligga där och skrumpna. Jag känner mig alltså ”duktig” när jag gett mig själv 45 min tystnad och värme.

Men så tittar jag i kalendern och inser att det inte är helt omöjligt att vara ledig ett par veckor över jul och bestämmer mig för att 2 veckor av självkärlek borde bli det bästa sättet för mig, att lämna 2019. Två veckor utan en massa junk light, korta snabba duschar, korta snabba kramar, korta snabba luncher, lugn musik i hopp om att ”landa lite”, missade samtal och uppringningar som går till telefonsvararen… alltså du vet ju. Du vet också.

Så. Vad är det svåraste med självkärlek, för mig? Är det att ta sig tiden? Är det att dra ner på socker eller tv? Är det att svettas mer?

Allt ovan makes a point (förlåt men jag jobbar på engelska dygnet runt så jag är basically Dolph Lundgren anno 1997 nu förtiden), men det jag har svårast för är den där

fina balansen mellan att ge och ta(emot).

Att ge är enkelt för mig. Jag ger av min tid, mina öron, mitt hjärta, mitt leende och närvaro. Men att ta emot utan att känna att jag vill återgälda tusenfalt, där ligger utmaningen.

Ge mig själv tid – ganska easy.

Tillåta dig att ge mig tid, kärlek och närvaro utan att på en gång ge tillbaka – well.

Så Julen 2019 kommer handla om självkärlek i form av att stå med öppna armar och ta emot kärlek från alla som älskar mig. För det är många.

Förutom det tänkte jag lägga lite extra krut på:

  • Att se julkalendern varje morgon, det är något med morgonstund med ljus och tomtar.
  • Skriva ner vilka vänner och bekanta som jag helt enkelt inte fått till att se så mycket som jag velat detta år, och berätta hur mycket jag tycker om dem och att nästa år, ”då jävlar”.
  • Krama mina nära cirka 20 sekunder längre än jag gör i vanliga fall.
  • Vara ute och andas krispig luft varje dag. Utan ett annat mål än just att andas.
  • Leka lite mer. Spela spel kanske. Göra snögubbar om vädret tillåter.
  • Fasta lite mellan all mat och gott, jag mår ju så sjukt bra av att fasta från 18-12 då och då.
  • Gå på någon behandling, typ ansikte eller massage eller både och.
  • Om jag möts av ”julstress” från älskade själar runt mig, möt det med kärlek. Det är rent egoistiskt också – det är skönare att reagera med kärlek än med att bli irriterad.
  • Jag vet att jag kommer se film (så skjut mig), så jag ska göra en lista på bra filmer så jag inte hamnar i mindless binging.
  • Slow dejta med alla jag möter. Ta tio minuter mellan olika människor jag träffar och andas lite, så jag kan vara fullt närvarande i mina möten.

Hur tänkte du ge dig själv lite extra kärlek denna jul?

 

Mikaela Berg, Matchmaker

Posted on